Nootmuskaat..
Wist je dat:
- nootmuskaat al sinds 1480 bekend is, maar pas sinds de 16e eeuw in Europese keukens gebruikt wordt;
- nootmuskaat een noot is die aan de boom groeit;
- nootmuskaat traditioneel bij gekookte sperzieboontjes, bloemkool, spruitjes, spinazie of asperges gebruikt wordt;
- maar ook in koek en gebak en dan vooral in speculaas;
- nootmuskaat warm, sterk kruidig en erg aromatisch smaakt;
- de smaak van nootmuskaat snel overheersend is en je het kruid het beste kan combineren met andere kruiden die ook flink kruidig zijn, zoals bijvoorbeeld peper, kruidnagel, gember en kaneel;
- de smaak van gemalen nootmuskaat vrij snel achteruit gaat;
- daarom je het beste een molentje kan kopen met nootmuskaatnoten, zodat je kort voor gebruik zelf vers kan raspen;
- er zijn ook diverse handraspen die ideaal zijn voor nootmuskaat, maar let dan op je vingertopjes;
- je niet meer dan max ca. 5 gram per dag mag gebruiken, omdat het anders giftig is.
Geef een reactie