Peper is een van de meest bekende specerijsoort. Peper kan in bijna elk gerecht gebruikt worden. Peper versterkt de smaak van bijvoorbeeld vlees en geeft een pittige smaak aan soepen en sausen. Ook in sommige gebaksoorten wordt peper gebruikt. Denk hierbij aan pepernoten.
Wist je dat een snufje peper ook lekker is bij aardbeien?
Peper mag dus niet ontbreken in de keuken.
Soorten peper
Peper bestond al in het Sanskriet, het werd toe “pipali” genoemd. De Romeinen noemen het “piper” waar het Nederlandse woord peper direct vanaf stamt.
Peper groeit aan de peperplant. Dit is een slingerplant die 15 meter hoog kan worden. De plant groeit in de schaduw en heeft veel vocht nodig. De bessen zijn ongeveer 5 mm groot en zijn groen. De bessen groeien in trosjes, zoals aalbessen.
Van deze plant komen een viertal soorten peperkorrels:
• Zwarte peper: onrijp geoogste groene bessen, die bij het drogen bruin tot zwart worden. De buitenkant van de zwarte peper is gerimpeld. Scherpe smaak.
• Witte peper: rijpe bessen van de peperplant, deze worden geweekt in water, waardoor ze gaan gisten. De bessen barsten open en de korrel komt tevoorschijn. Die korrels moeten vervolgens goed gewassen worden. Witte peper ontstaat dus door het verwijderen van de schil. Door dit productieproces is witte peper de duurste van de vier kleuren peper. Pikante, maar aromatische smaak.
• Groene peper: onrijpe vrucht, die wordt geconserveerd in bijvoorbeeld azijn of zout water. Milder van smaak, wordt vaak gebruikt in salades en sauzen.
• Rode/bruine peper: rijpe bessen, gedroogd krijgt deze bes een roodbruine kleur en wordt wat zoeter en zachter van smaak
Peper is altijd duur geweest, vandaar het woord peperduur. Er zijn ook spreekwoorden met peper hierin verwerkt, bv. Peper in je reet hebben (zeer actief zijn), een gepeperde rekening (een hoge rekening).
Bekijk hier alle Peper en zoutmolens
Bron: Wikipedia
Geef een reactie