In steeds meer huishoudens kookt men op inductie, met het vooruitzicht dat we steeds minder gas kunnen gebruiken zal misschien ook jij overwegen om over te stappen op inductie koken.
Wat is inductie koken?
Koken op inductie is totaal anders dan op gas of de elektrische kookplaat. Je verwarmt niet eerst een kookplaat en dan een panbodem en pas daarna de inhoud. Nee, op de inductiekookplaat ontstaat de warmte direct in de kookpan. Je bespaart dus tijd bij het aankoken van het gerecht. In de kookplaat bevinden zich elektrische spoelen die reageren op magnetisme in de panbodem. De kook-of koekenpan dient dan ook magnetisch te zijn.
Voordelen van inductie koken:
- tijdsbesparing bij het aankooktijd
- kookplaat schakelt uit als de pan eraf gehaald wordt
- energie besparing
- er is geen verloren energie door een te grote warmtebron
- kookplaat is gemakkelijke reinigen
- warmteregeling reageert direct
- perfect voor sudderen
- kookplaat is na gebruik snel afgekoeld
Nadelen van inductie koken:
- de stroomvoorziening moet hiervoor worden aangepast
- prijzig in aanschaf
- de pannen moeten hiervoor geschikt zijn
De pannen voor de inductie kookplaat
Alle pannen die je wilt gaan gebruiken op de inductie kookplaat dienen magnetisch te zijn, de pan wordt niet warm als hij niet geschikt is. Maar het is ook niet zo dat alles wat magnetisch is direct geschikt is voor inductie! Een conservenblikje is bijvoorbeeld ook magnetisch, maar beslist niet geschikt om in te koken. Bij de aanschaf van de inductiekookplaat wordt in een keukenshowroom gezegd dat alles wat magnetisch is, geschikt is. Op deze manier wordt je snel over de streep getrokken om de kookplaat te kopen. Koop je een goedkoop dun emaille pannetje bij een discounter, dan is deze inderdaad magnetisch maar absoluut niet geschikt voor de intense warmte overdracht van de kookplaat.
In ieder geval moet dit teken onderop de pan staan. Maar zelfs ik heb pannen in de winkel waar dit op staat en die ik niet adviseer voor inductie maar alleen voor gas. Met 35 jaar ervaring als pannenverkoopster weet ik precies welke pan het beste resultaat geeft op de inductiekookplaat. De hoeveelheid magnetisch materiaal in de bodem bepaalt hoe snel een pan reageert op de warmtebron. Naast dit bevindt zich in de bodem ook nog aluminum of koper, deze zijn voor de warmtegeleiding. Als fabrikant kan je allerlei verschillende kwaliteiten aluminum en/of koper inkopen. Hoe zuiverder het materiaal (hoe duurder) hoe beter deze reageert op de warmtetoevoer. En je snapt: hoogwaardig aluminium is duurder dan één met meer verontreiniging erin. En dat bepaalt uiteindelijk de prijs van de pan.
Zijn mijn oude pannen geschikt?
Of kook-, koeken-, of braadpannen die al op een andere warmtebron gebruikt zijn geschikt zijn voor het koken op inductie hangt af van verschillende factoren. Als eerste moeten ze magnetisch zijn en van hoogwaardige kwaliteit. Het kan zijn dat een pan, die jarenlang op gas is gebruikt, is kromgetrokken. Deze heeft dan geen goede warmteoverdracht en dus niet geschikt. (ook als de pan magnetisch is). Dit kan je controleren door de kookpan half gevuld op de inductie kookplaat te zetten. Dit aan de kook te brengen, een kwartiertje laten koken zodat de pan goed op temperatuur is. Als je de pan een duwtje geeft en deze dan makkelijk ‘tolt’ is de bodem vervormd en niet geschikt. Let op: een liniaal langs de bodem houden is niet voldoende! Elke goede pan is namelijk iets hol en trekt vlak als deze verwarmd wordt. Twijfel je? Neem dan je gebruikte pannen mee naar de winkel en dan kan ik ze gratis voor je testen.
Let ook op de hoeveelheid magnetisch materiaal wat de pan bevat. Door een pan te laten koken met water zie je hoeveel er borrelt. Is dit alleen in het midden of erg matig dan bevat de pan te weinig magnetisme. Hij wordt dan niet gelijkmatig verwarmd. Goedkope, merkloze pannen bevatten veel minder magnetisch materiaal dan kwaliteitspannen. Bij gebruik ga je het fornuis dan hoger zetten om toch resultaat te krijgen. Hierdoor verbrandt het voedsel in het midden terwijl het aan de buitenzijdes een beetje pruttelt. Ook kan dan de anti aanbaklaag verbranden.
Zorg er ook voor dat de koekenpan op de juiste maat inductie-spoel staat. Geen grote koekenpan op een kleine spoel, hierdoor kan de antikleeflaag in het midden verbranden en de laag laat los.
Advies op maat
Ga je over op de inductie koken dan kan ik (of één van mijn medewerkers) jou persoonlijk adviseren. Tijdens een gesprek vinden we welk pannenset past bij jou gebruik. Alle pannensets die wij in de collectie hebben zijn geschikt voor inductie, maar qua warmtegeleiding zijn er wel verschillen. De beste merken zijn Demeyere en WMF. Waarschijnlijk zullen ook je braadpan, koekenpannen, hapjespan en wok niet geschikt zijn. Ook hierin er een een ruime keuze, voor elke portemonnee. Valira (uit Spanje) heeft de Aire serie speciaal voor inductie ontworpen, maar ook Habonne heeft koekenpannen voor inductie.
Demeyere heeft kook, bak-en braadseries gemaakt van 7-laags materiaal, dit is het beste voor inductie. Uit eigen ervaring weet ik dat deze perfect werken. Graag demonstreer ik deze pannen of neem er 1 mee naar huis om hem zelf te testen.
Je huidige pannen
Heb je, na het lezen van deze blog, twijfels over de kookpannen die je thuis hebt staan geschikt zijn om te gebruiken? Neem ze dan mee naar de winkel, dan kunnen wij deze beoordelen en/of testen. Deze service is kosteloos.
Bekijk hier Marian’s uitleg over het koken op inductie:
Energie zuinig koken
Met de Demeyere kook en bakpannen kan je veel energie besparen tijdens het koken op inductie. Wil daar meer over weten, lees dan mijn blog over energiezuinig koken.
Heb je nog vragen? Reageer dan op dit bericht of kom langs in de winkel.
M.C.van Boven zegt
Geachte deskundigen.
Ik heb een heel verhaal en begin dus nu hier.
Sinds enkele weken koken wij op inductie.
We kochten nieuwe keuken.
We trouwden afgelopen jaar op 72 jarige leeftijd
Ik had ooit een horeca zaak met bar en restaurantgedeelte. Kreeg extra nog les van sterrenkok uit België.
Ik kookte daar op flessen gas.
Later kookte ik privé op elektrisch.
Maar nu het volgende:
Waarom spettert mijn mooie keuken onder de vetspetters als ik iets bereid in olijfolie of blue band
Of roomboter of om het even welke speciale bakmargarinesvof andere oliën?
René en Marian zegt
Ik weet natuurlijk niet met welke pannen u kookt/bakt. Een bakpan wordt snel te warm. Zet deze nooit op de hoogste stand maar op 3/4 van het vermogen van de inductie kookplaat. Als u een rvs pan gebruikt dan zou ik deze leeg voorverwarmen en pas als hij op temperatuur is de boter of olie er in doen. Het gebruik van olijfolie adviseer ik niet. Bekijk mijn vlogs op YouTube om wat meer uitleg te krijgen over het koken op inductie en bakken in rvs.