De koekenpan
In iedere keuken bevinden zich wel één of meerdere koekenpannen. Maar wist je dat wanneer je de juiste koekenpan voor het juiste gerecht gebruikt je veel langer en meer plezier beleeft aan koekenpannen? En het resultaat smakelijker is?
Er zijn allerlei soorten koekenpannen van verschillende materialen die je op een andere manier gebruikt. Roestvrijstalen en aluminium koekenpannen kan je het beste gebruiken voor gerechten die snel en op een hoge temperatuur moeten worden aangebraden. Antikleef koekenpannen gebruik je voor gerechten die gemakkelijk aankleven en op middelmatig vuur gebakken worden.
In de winkel en webshop kan je kiezen uit een grote collectie roestvrijstalen en antikleef koekenpannen. Uiteraard staan wij je bij alle vragen deskundig te woord en kunnen wij je uitstekend adviseren welke koekenpan het beste past bij jouw gebruik.
Marian’s Kookwereld is dealer van de merken Demeyere, Habonne, Valira en WMF. Al onze koekenpannen zijn vrij van schadelijke stoffen zoals PFOA. Bekijk hier het assortiment.
Antikleef koekenpan
Het aanbod in antikleef koekenpannen is groot. De teflon koekenpan is geschikt voor bakken op middelmatige temperatuur, bijvoorbeeld voor ei en vis. Kies hiervoor uit het assortiment van Valira. WMF heeft de Profi Resist serie, dit is een combinatie van roestvrijstaal en antikleef. De antikleeflaag ligt verdiept tussen de honingraatjes, daardoor kan je de laag niet beschadigen. Deze koekenpan gebruiken wij zelf en we zijn er dik tevreden over!
Sinds een aantal jaren is er de keramische koekenpan. Deze is hittebestendig tot 400 graden, meer geschikt voor het bakken op hoge temperatuur dan teflon. De keramische antikleeflaag vind je in de Demeyere Ceraforce (als beste koekenpan getest bij de Consumentenbond in december 2024) en de Valira Aire Ceramic. Hoe sterk een antikleefpan ook is, hij heeft een beperkte levensduur en gaat op den duur aankleven of bladderen. Je pan is dan versleten.
TIP VAN MARIAN: was elke antikleefpan met de hand af en gebruik kunststof of houten spatels. Dit verlengt de levensduur.
Wanneer je kiest voor een kwalitatief sterkere antikleef koekenpan dan heb je niet de ergernis dat binnen een paar maanden de binnenlaag alweer gaat bladderen en de zoveelste koekenpan weer in de vuilnisbak belandt. Wat niet alleen slecht is voor je portemonnee maar ook voor het milieu.
Roestvrijstaal
Onze favoriete koekenpan is van Demeyere roestvrijstaal, wij gebruiken deze al bijna 40 jaar. Hij is de enige juiste keuze voor vlees en andere gerechten die op een hoge temperatuur worden aangebraden. Demeyere produceert de rvs koekenpan met een 5 of 7 laags bodem. Bij gebruik op gas of keramisch merk je geen verschil Op inductie heeft de 7-laags koekenpan 30% meer warmte opbrengst. De Athena-5 serie heeft 5 lagen en de Multiline-7 en Silver-7 beide 7 lagen. Nieuw is de Silverline-7 koekenpan. Deze is voorzien van microfijne structuur. Hierdoor plakt deze koekenpan nauwelijks aan! Wij zijn erg enthousiast over deze pan. Een ei bakken gaat in deze koekenpan vrijwel probleemloos! Elke Demeyere koekenpan kan in de oven en afwasmachine. Demeyere geeft 30 jaar garantie op deze koekenpannen. Je krijgt bij de aankoop van een rvs koekenpan een duidelijke gebruiksaanwijzing mee zodat je in het gebruik totaal geen problemen zult ondervinden. Je kunt ook hier onze instructievideo’s bekijken.
Ziet jouw panbodem er zo uit? Dan kan je deze niet meer gebruiken. “Goedkope merken” produceren op deze manier. Bij de koekenpannen die wij in het assortiment hebben kan dit niet gebeuren! Daarnaast geleiden deze ook veel beter de warmte en bespaar je kooktijd én energie.Wanneer je een nieuwe koekenpan nodig hebt en je wilt deskundig advies over wat voor jou de juiste keuze is, kom dan naar de winkel. Wij adviseren je graag en samen vinden we de koekenpan die past bij jouw gebruik. Of kijk hier naar het assortiment.
Lees ook de blog over koken op inductie, Marian geeft hier onder andere tips hoe je het beste je koekenpannen op de inductiekookplaat gebruikt.
Marian vertelt in deze vlog het verschil tussen de verschillende soorten koekenpannen.
Wat vinden anderen ervan?
Rienk Boode zegt dit:
Helemaal Goud!!
Dat is de beste omschrijving voor de Demeyere koekenpan EN voor de service van Marians Kookwereld. Jarenlang geklooi met goedkope pannen is nu eindelijk voorbij na het advies van Marian en de aanschaf van een degelijke koekenpan met 30 jaar garantie. Even wennen en met wat tip van Marian en instructiefilmpjes was het al snel heerlijk om mee te werken met heerlijk resultaat. Marian, bedankt!
Peter Otte bakt een omelet in zijn rvs koekenpan: Bekijk hier zijn ervaring
Geef een reactie