Over koffie
Als je ergens veel over kan vertellen dan is het wel over de smaak van koffie. Onlangs had ik een gesprek met Marcel Oostrom van CaterMaat over koffiebonen en er ging echt een wereld voor me open. Ik verkoop al meer dan 25 jaar Jura koffie automaten en heb nu geleerd hoe je deze nog beter kan instellen zodat de koffie nog beter gaat smaken.
Soorten koffiebonen
Grofweg zijn er 2 soorten koffiebonen. De Arabica bonen en de Robusta bonen. Beiden bonen hebben hun eigenschappen. Zo is de Arabica boon heel zacht van smaak, aromatischer en niet bitter. Alleen stelt de Arabica boon veel eisen aan de plek waarop deze het beste groeit. Hij groeit alleen boven de 900 meter en wil ook nog eens goed worden verzorgd. Het gevolg is dan ook deze bonen duurder zijn dan de Robusta bonen. De Robusta boon stelt veel minder eisen aan de groeiplek en heeft een hele krachtige, bittere smaak. De meeste koffiebonen zijn bijna altijd een melange. Bestel hier je koffiebonen.
Cafeïne
Een koffieboon bevat cafeïne dat weten we allemaal maar wist je dat er in Arabica en Robusta bonen maar heel weinig cafeïne zit? In Arabica ongeveer 1,4% waardoor de smaak zacht is en in Robusta 4 % waardoor deze bitter smaakt. Als je slecht slaapt op koffie dan kan je het beste ’s avonds een Arabica espresso nemen. Daar zit namelijk zo weinig cafeïne in dat deze na ongeveer 45 minuten volledig is uitgewerkt. Neem zeker ’s avonds geen cappuccino want door de melkvetten in de melkschuim duurt het wel 3 uur voordat de cafeïne uit je lichaam is. En cafeïne vrije koffie bestaat niet. Cafeïne arm wel want er blijft altijd (0,1%) wat cafeïne in de koffie achter.
Cappuccino
Iedere melk schuimt. Of deze nu mager, halfvol of vol is. Alleen hoe voller de melk hoe lekkerder de smaak. Gebruik in ieder geval nooit lang houdbare melk want deze geeft een nare smaak aan de cappuccino. Geiten, haver en sojamelk schuimen trouwens ook. Als je de melk wilt laten schuimen door deze op te warmen en op te kloppen zorg er dan voor dat deze nooit gaat koken. Als dit gebeurt dan krijg je de melk nooit meer schuimig. Simpelweg omdat de eiwitten stuk gekookt zijn. De Jura espressomachines zijn geschikt om met alle soorten melk een cappuccino of latte te bereiden.
Houdbaarheid
Gebrande koffie is lang houdbaar. In een afgesloten zak tot wel een klein jaar. Na opening van de verpakking nog ongeveer een week of 3. Doe je koffie in de machine, doe er dan een hoeveelheid in voor maximaal 3 dagen, want door de warmte van de machine en het licht is de meeste smaak er dan wel vanaf. Je kan koffie uitstekend invriezen. Een ongeopende zak kan dan wel tot een jaar in de vriezer worden bewaard. Bewaar koffiebonen nooit in een blikken bus want er komt een metaalsmaak aan. Indien je koffie gemalen koopt (of laat malen in een winkel) gebruik deze dan binnen 9 dagen en bewaar deze donker en in de verpakking waar de koffie in geleverd wordt.
Koffie blijft langer vers in een CoffeeVac bewaarbus. Deze heeft een ventiel die ervoor zorgt dat de koffie niet oxideert. Dit geldt voor gemalen koffie en voor de bonen. Behalve koffie hou je in zo’n CoffeeVac ook thee, gedroogde kruiden en koekjes langer vers. Bekijk hier de CoffeeVac voorraadbussen.
Bekijk hier hoe Marian de CoffeeVac bussen demonstreert:
Koffie tips van René
- Uit een kilo bonen haal je ongeveer 130 bakjes koffie (7 a 8 gram per kopje)
- De prijs van de koffie wordt bepaald door de soort boon (Arabica is duurder maar smaakvoller) en door de selectie van de bonen. Hoe betere selectie hoe lekkerder de koffie.
- Als de koffie bitter wordt dan loopt de koffie te lang door. Iets grover malen helpt.
- Koop nooit glimmende koffiebonen. Dankzij het aangebrachte vetlaagje zien deze er mooi uit maar dit voegt niets toe aan de smaak. Hierdoor vervuilt de koffiemolen en de zetgroep en loopt je volautomaat op den duur vast.
- Gebruik altijd onthard water (of een filter) dit komt de smaak op alle manieren ten goede ondanks de uitstekende drinkwater kwaliteit.
- Donkere bonen zijn langer gebrand (dark roast) smaken bitterder.
- Espresso en koffiebonen zijn hetzelfde . Espresso bonen bestaan dus niet.
- Je kan de bonen aan de vorm herkennen. Arabica bonen zijn veel groter dan Robusta bonen en zijn ovaal terwijl de Robusta bonen rond zijn.
- Goed malen is heel belangrijk. Een goede molen maalt de koffie fijn terwijl een slechte molen de koffie verpulverd. Daardoor krijg je uit een slechte molen nooit een goed resultaat of wel een lekkere kop koffie.
- 9 bar druk is meer dan genoeg om een goede kop espresso te zetten. De fabrikanten geven allemaal zonder uitzondering aan hoeveel druk er kan worden geleverd.
- De water temperatuur is in de machine tussen de 87 en 92 graden Celsius. Thee zetten doe je dus met een waterkoker.
- De doorlooptijd van het zetten ook wel de extractietijd genoemd moet tussen de 25 en 28 seconden bedragen. Langer of korter komt niet ten goede van de smaak
- Het allerbelangrijkste tot slot. Zorg dat je machine schoon is. Maak altijd je apparaat schoon met originele onderhoudsmiddelen, uit een vies apparaat kan nooit een lekkere kop espresso komen.
Over mij..
Ik verkoop al meer dan 25 jaar de machines van Jura. In mijn winkel hebben wij het hele Jura assortiment staan. Kleine reparaties voer ik vaak zelf uit en ik sta 5 dagen in de week samen met mijn vrouw Marian voor je klaar om er voor te zorgen dat je de lekkerste koffie kan drinken uit uw Jura koffiemachine. Mocht je machine voor onderhoud naar de technische dienst moeten dan verzorgen wij dat voor je. Tijdens het onderhoud kan je altijd een gratis leenmachine van ons krijgen. En indien je een machine bij ons koopt kan ik er voor zorgen dat deze zo wordt ingesteld dat het resultaat optimaal wordt. Koop je ook nog onze koffie dan weet ik ook hoe de Jura moet worden ingesteld om de meest optimale smaak uit deze koffiebonen te halen. Uiteraard hebben wij alle onderhoudsproducten van Jura uit voorraad leverbaar. Ik zie je graag in de winkel voor een heerlijke kop koffie of espresso.
Ter gelegenheid van mijn 60e verjaardag heb ik, in samenwerking met branderij van Zijtveld een eigen koffie ontwikkeld: “René’s Melange”. Deze melange is exclusief verkrijgbaar bij Marian’s Kookwereld. Een koffie met een volle, krachtige smaak.
In juni 2023 ben ik op bezoek geweest bij de internationale Jura conferentie in Zwitserland. Het waren 3 leerzame dagen, mijn verslag hierover kan je lezen via deze link.
Koffiebranderij ‘t Nederhofje
Sinds de zomer van 2023 verkopen wij de koffie van ‘t Nederhofje. In Honselersdijk staat de Nederhof en daarin wordt door de bewoners (jongeren met een verstandelijke beperking) koffie gebrand en verpakt. ‘t Nederhofje brandt Specialty koffie uit Oost Timor en Oeganda. Specialty koffie wordt korter gebrand dan de traditionele koffiebonen en zijn daardoor minder lang houdbaar. De smaakbeleving is totaal anders. Loop gerust eens binnen in de winkel in Naaldwijk om een kopje koffie te proeven. Bekijk en bestel hier de koffie van ‘t Nederhofje.
Marian heeft een leuk gesprek gehad met Ziggy van ‘t Nederhofje. Hij laat zien hoe zij de koffie branden en legt uit waarom hij koffie anders is. Bekijk de vlog hier:
Koffiebranderij van Zijtveld
Sinds ons partnerschap in 2001 zijn we trots om dealer te zijn van de ambachtelijk gebrande koffiebonen van Branderij van Zijtveld, gevestigd in Hilversum. Onder leiding van Michel en zijn vader Jaap, wordt de koffie nog steeds op authentieke wijze gebrand in een klassieke brander uit 1953!
De koffie van Zijtveld staat bekend om zijn voortreffelijke smaak en unieke aroma’s. Wil je zelf ervaren hoe heerlijk deze koffie is? Kom dan gerust langs in onze winkel en geniet van een vers gezet kopje. Of vraag naar een testzakje, zodat je thuis op je gemak kunt proeven en genieten van deze ambachtelijk gebrande koffiebonen.
Neem hier een kijkje in de koffiebranderij:
Enthousiast geworden? Wil je een kopje proeven of ben je geïnteresseerd in een Jura espresso machine? Loop dan binnen in de winkel, Rembrandtstraat 31, Naaldwijk.
Bekijk hier het actuele assortiment Jura espresso apparaten.
Bekijk hier het assortiment koffiebonen en gemalen koffie.
Graag tot ziens,
René van Heuveln
Geef een reactie