We proberen allemaal zo veel mogelijk gas en elektriciteit te besparen. Wist je dat je dit in de keuken ook goed kunt toepassen? Bij de juiste manier van koken kan je flink besparen op energiekosten. Het is belangrijk om een kookpan/koekenpan te gebruiken die de warmte goed vasthoudt en een perfecte geleiding heeft. Hiervoor kan ik je de Demeyere producten aanbevelen. Deze zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal met een bodem die snel reageert op de warmtebron.
Koken op gas of inductie
Als je op gas kookt wordt ook de lucht rond de pan verwarmd, hiermee verlies je veel energie. Op inductie verwarm je alleen de panbodem en niets meer. Met de Triplinduc bodem van Demeyere bespaar je tot 30% energie. Investeer dus in goed kookgerei, als je kiest voor de Demeyere roestvrijstalen pannen dan hoef je deze nooit meer te vervangen. Er wordt 30 jaar garantie op gegeven! Lees hier mijn blog over koken op inductie.
Kies de juiste pan
Plaats de kookpan of koekenpan op de juiste kookzone. Deze moet gelijk zijn aan de bodemdiameter of ietsje kleiner. Op deze manier voorkom je oververhitting en verspil je geen energie. Lees hier wat er kan gebeuren als je een grote koekenpan op een te kleine kookplaat zet. Heb je geen ronde kookzones maar alleen stipjes? Bekijk dan deze vlog waarin ik uitleg hoe je de inductiekookplaat leert kennen.
Deksels
Kook nooit zonder deksel, je houdt de hitte in de pan, het product is sneller aan de kook en het fornuis kan op een veel lager vermogen doorkoken. Zelf kook ik mijn aardappels en groente gaar op stand 1 of 1,5. Bekijk de vlog hoe ik dat doe. Kies voor een kookpan met een dubbelwandig deksel voor het minste energieverbruik.
Laat nagaren
Benut de restwarmte van je oven en kookplaat. Schakel deze eerder uit voor het eten gaar is. De hitte in de pan zorgt ervoor dat het product verder door gaart. Hoelang? Dat hangt van de kwaliteit van de pan. Bij een Demeyere Multiline-7 of Silver-7 koekenpan kan dit zelfs 10 minuten zijn. Na het aanbakken gaart het vlees onder een deksel door.
Niet zwemmen
Groente en aardappels hoef je niet onder water te zetten. Een klein laagje water is voldoende. Al het water wat je afgiet is te veel toegevoegd! Probeer elke dag een beetje minder water te gebruiken. De groente wordt veel smakelijker (met het afgieten spoel je de vitamines en smaak door de gootsteen), je hoeft geen zout meer toe te voegen. In een Demeyere Atlantis-7 of Silver-7 is 2 eetlepels water voldoende, bekijk mijn vlog hoe ik met zo weinig water kook en ca 0.2 KWH bespaar.
Bekijk hier hoe ik met weinig water kook en zonder vetstof bak en zo veel energie bespaar.
Alles in 1 pan
1 pan op het fornuis of 3 pannen, dat kan flink schelen in energieverbruik. Dus maak vaker een eenspansgerecht zoals wokken, stoofschotels, risotto, ovenschotels of een maaltijdsoep. Behalve dat je tijdens het kookproces energie bespaar hoef de afwasmachine ook minder vaak te draaien. Een win-win situatie!
Snelkookpan
Eenpansgerechten kan je ook heel goed in een snelkookpan bereiden, deze bouwt druk op en verkort de kooktijd aanzienlijk. De snelkookpan is ideaal voor stamppotten en soepen. Maar ook de sudderlappen of goulash kan je snel en smakelijk in een snelkookpan bereiden. Lees hier meer over de snelkookpan.
Niets weggooien
Heb je wat over? Laat dit goed afkoelen voordat het de koelkast in gaat. Komt er een maaltijd uit de vriezer? Laat deze ontdooien in de koelkast, deze verbruikt dan tijdelijk minder energie.
Ingrediënten en restjes bewaar je het beste onder vacuüm. Hiervoor gebruik ik het Fresh&Save systeem van Zwilling. Lees mijn blog over Fresh&Save
Wil je meer weten over energiezuinig koken? Kom dan naar de winkel in Naaldwijk voor een persoonlijk advies. Het complete assortiment Demeyere vind je ook in onze webshop.
Meer instructiefilms zien? Kijk dan op mijn YouTube kanaal.
Graag tot ziens,
Marian van Heuveln
(tekst ism Demeyere)