Misschien weet u het al, ik ben een echte slowcooker fan. Op dit moment ben ik een Franse uiensoep aan het maken, het ruikt hier al heerlijk in de winkel. Bij vrijwel alle recepten doe je ‘s morgens alle ingrediënten in de slowcooker, ik ga de hele dag werken en als ik ’s avonds thuis kom is het eten klaar. Ik gebruik hem voor soepen, sudderlapjes, stoofschotels, stoofperen. Maar ook voor rode kool, hutspot, chili ’s, kip, rollade, toetjes en ik maak er zelfs soms yoghurt in!
Bij deze uiensoep moet ik wel regelmatig roeren, daarom staat hij nu de winkel aan. Ik smelt er eerst boter in, voeg dan de uien toe en roer dit goed door zodat de uien allemaal vettig zijn van de boter. Dit laat ik nu 2 uur garen en roer dit nog een keertje door. Na die 2 uur voeg ik er een schepje suiker aan toe. Nu elk half uur flink roeren totdat de uien goudbruin zijn. Dan roer ik de bloem erdoor en daarna de azijn, cognac en de wijn. Weer goed roeren voordat er een liter bouillon aan toegevoegd wordt. Ik voeg er dan nog wat tijm en peper aan toe en laat het geheel nog een uur garen. En dan? Lekker opeten met een stukje stokbrood en gesmolten kaas.
Je kunt de slowcooker vergelijken met het ouderwetse petroleumstelletje. Lekker langzaam garen voor een optimale smaaksensatie. En wat zo fijn is, het mislukt nooit. Heb ik een dinertje? Eén gerecht komt dan altijd uit de slowcooker, want daar heb ik dan geen omkijken naar. De soep of het vlees, lekker makkelijk. Het gebruik van een slowcooker bespaart je veel gas en is zeker interessant als je zonnepanelen hebt, je kookt dan voor niks!
De nieuwe Sizzle&Stew slowcooker heeft een binnenpan die ook op het fornuis kan (gas, keramisch en inductie). Dan kan je het vlees eerst op de kookplaat aanbraden en daarna zet je de binnenpan in de slowcooker en kies je de bereidingstijd. Dit scheelt weer afwas! De binnenpan is van aluminum met een antikleeflaag en kan je beter met de hand afwassen.
De intelligente Crockpot
is de Time Select. Deze intelligente slowcooker is in oktober 2020 geïntroduceerd. Hij meet wanneer het gerecht goed is. Je programmeert de hoeveelheid, het type gerecht en de eindtijd in. De slowcooker rekent dan uit wat de optimale bereidingstemperatuur is, zodat het gerecht nooit te gaar is. Wat uniek is voor deze slowcooker dat hij (als enige!) niet voor minimaal de helft gevuld moet zijn om optimaal te werken.
Welke slowcooker kiezen?
In deze vlog vertelt Marian welke slowcooker past bij jouw gebruik:
Express Pot (Turbo)
Helemaal blij wordt ik van de Multicookers van Crockpot en Espressions. Deze alles-in-één keukenwonders bereiden onder hoge druk maaltijden tot 70% sneller dan op de traditionele manier. Ontdek het gemak én de veelzijdigheid van de Express Pot. Mijn uitgebreide demonstratie van de ExpressPot zie je via deze link. (Hier demonstreer ik de oude CR051, intussen is deze vervangen voor het de CR062)
Een zo gezond en smaakvol mogelijke maaltijd op tafel zetten is wat we graag willen. Toch blijkt dit vaak een ware uitdaging. Wegens tijdsgebrek wordt een bekend recept herhaald of wordt er pakjes en zakjes gebruikt. Vanaf nu is dit verleden tijd! De Crockpot Expresspot Turbo (CR062) maakt smaakvol en toch gezond eten. Van stomen, slowcooken, braden tot hogedruk koken. Weinig tijd en toch genieten van die heerlijke slow-cook smaak? Maak dan een keuze uit 14 voorgeprogrammeerde snelkook standen; in een handomdraai staat er een mooie risotto op tafel, een gegaarde hele kip in 35 minuten of verras je onverwachte gasten met zelfgemaakte soep, gevogelte, stoofvlees of desserts. Zelfs verse yoghurt maken is een eitje. Hij is ook geschikt voor steriliseren en sous vide bereiding. Hiervoor heb je naast de ExpressPot nog een vacuümmachine nodig. Kies hiervoor de traditionele Foodsaver of de compacte Zwilling Fresh&Save.
De Espressions Smart Pressure Cooker is 1000Watt en heeft minder power voor het aanbraden van vlees. Het gaat minder goed dan in de ExpressPot Turbo (1400 Watt).
Twijfel je tussen de Espressions Smart Pressure of de Crockpot ExpressPot? Marian legt je in deze blog uit wat de verschillen zijn.
Deze pan in de Crockpot familie is te gebruiken als:
– Slowcooker
– Braadpan
– Snelkookpan
– Rijst stomer
– Stoompan
– Risotto maker
– Yoghurtmaker
– Soepmaker
– Steriliseren (turbo)
– Sous vide (turbo)
Het is dus echt een multifunctioneel apparaat! Koop je bij mij een Multicooker dan ontvang je na enkele dagen Marian’s E-Book met recepten en gebruikerstips geheel gratis in je mailbox!
Ben je benieuwd hoe deze pan werkt? Kom dan naar de winkel voor een demonstratie.
Espressions Smart pressure cooker
In het najaar heeft IT&M (de importeur van Crockpot) een eigen versie van de ExpressPot op de markt gebracht. Deze roestvrijstalen pan heeft vrijwel dezelfde functies als de Crockpot Expresspot, het grootste voordeel van deze variant is de roestvrijstalen binnenpan. Hierin kan je metalen spatels gebruiken en hij kan in de afwasmachine. Het afstomen van de druk gaat bij deze pan met een knop op het display, erg handig. Het vermogen is 1000Watt, voor aanbraden van vlees vind ik dat een beetje laag. Daarnaast ziet hij er prachtig uit, met zijn roestvrijstalen buitenkant. Hij wordt geleverd inclusief een glazen deksel, speciaal voor het slowcooken. Bekijk de Smart pressure cooker hier in de webshop.
Een must voor iedereen een Multicooker gebruikt is het boek van Flying Foodie. Vol met dagelijkse recepten en tips. Geen liflafjes maar goede en duidelijke recepten. En ook basistechnieken als rijst koken. Bekijk en bestel het boek hier.
Nieuw is het boek voor de Smart Pressure, vol met de heerlijkste gerechten. Natuurlijk ook geschikt voor alle andere merken multicookers.
Regelmatig staat er een slowcooker aan op mijn demonstratie keuken aan, loop gerust eens binnen voor meer informatie.
Bekijk hier mijn slowcooker assortiment
Recepten voor de slowcooker en Multicooker vind je via deze link.
Recept voor de slowcooker :
Peren-appelcompote
Ingrediënten
* 4 peren
* 2 appels
* 1 sinaasappel
* 2 el honing
* 1 tl kardemom
* 1 tl kaneel
* 1/4 vanillestokje
Bereiding
- Schil de peren en appels en verwijder het klokhuis, snijd ze vervolgens in stukjes en doe in de slowcooker.
- Pers de sinaasappel en giet over de peren en appels.
- Meng vervolgens de honing, kardemom, kaneel en het vanillestokje door het fruit.
- Bak 4 uur op low in de slowcooker.
- Pak een pureestamper en “stamp” eventjes door het fruit. Wil je een fijnere structuur dan kun je dat doen in de blender, haal dan wel het vanillestokje eruit.
Warm is deze compote natuurlijk het allerlekkerst.
Bewaar de compote luchtdicht op een koele, donkere plaats.
(recept van Simone van der Koelen)
Geef een reactie